To nejlepší z doby kamenné oceníte ve svém interiéru i dnes – PP kámen

Blog

To nejlepší z doby kamenné oceníte ve svém interiéru i dnes

Tradiční přírodní materiál obohacený o výdobytky moderní vědy přináší konglomerovaný
kámen, známý jako Technistone. Jeho uplatnění v interiéru je prakticky neomezené.

Kámen v bydlení je odnepaměti spojován s krásou, praktičností a trvanlivostí. U málokterého materiálu také beze zbytku platí pořekadla: „Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci“ nebo „Levně koupeno dvakrát placeno“ tak, jako u využití leštěného kamene v interiérech a exteriérech.

Trendem jsou ušlechtilé materiály

Dnešní doba, která přeje „hypernakupování“, je jako stvořená pro rychlá a levná rozhodnutí. Široká nabídka jednotlivých produktů vyráběných „instantním“ systémem je lákavá a její cena určitě předčí tu spoustu nevýhod plynoucích z menšího komfortu, výrazně kratší životnosti či pochybné kvality.

Ne tak u výrobků z přírodního nebo konglomerovaného kamene. Ty se se stále větší grácií trvale prosazují a uplatňují nejen vrámci architektonických projektů veřejných budov, bank, komerčních center, letištních terminálů, hotelů či restaurací, ale čím dále tím více i u rodinných domů, bytů, chat a chalup. Přírodní kámen, zejména žuly amramory, to je tradice. Je tokrásný a ušlechtilý materiál s osobitou kresbou, cennými tepelnými vlastnostmi a vnitřní, nenahraditelnou energií. Hrana mu zatím nezvoní a je víc než pravděpodobné, že pro nás zůstane nenahraditelným originálem navěky.

Opačný trend naproti tomu postihl v minulosti dlouhodobě velmi oblíbený a masově používaný umělý kamen, známý také jako litá terasa, který se v současné době již v rámci interiérů prakticky neobjevuje. Zdá se, že i při použití v pietě nebo na venkovních schodištích u rodinných domků bude v budoucnu trvale vytlačen přírodní žulou. Jedině venkovní a vnitřní terasová dlažba si ve své praktičnosti a všestrannosti zachová svou oblibu a klientelu.

Na špici se dere technistone

Významným konkurentem přírodního kamene se však v posledních letech čím dál tím více stává konglomerovaný kámen Technistone. Vminulosti byl dost často a zejména z neznalosti věci nazýván umělým kamenem. Kromě nadčasové elegance, noblesy a luxusního vzhledu nabízí i příznivější cenu. Výhody přírodního kamene navíc rozšiřuje o téměř neomezenou barevnost a příjemnější kontakt s lidskou pokožkou.

Unikátním složením a technologií výroby materiál Technistone dosahuje významného zlepšení užitných vlastností oproti běžným přírodním materiálům a zároveň umožňuje vznik široké škály designů z pohledu povrchu, struktury i barevnosti. Konglomerovaný, tedy tvrzený kámen tvoří z 93 procent pečlivě vybrané přírodní suroviny, především křemeny a žuly, další součástí je pak pryskyřice a barevné pigmenty. Výsledná směs je ve vysokém tlaku ve vakuu lisována do tvaru výsledné deskoviny o tloušťce 10, 20 nebo 30 milimetrů a rozměrech 1,3 x 3,0 metrů. Tento univerzální materiál ve své široké škále použitelnosti a variabilnosti dodává interiéru své osobité a neopakovatelné kouzlo.

Lepší než originál

Oproti přírodnímu kameni vyniká bezpórovitostí a nenasákavostí, čímž zamezuje vzniku bakterií a plísní, barevnou stejnorodostí, trvanlivostí a lepší tepelnou odolností. Výhodou je zejména jeho několikanásobně větší pevnost v tahu za ohybu, kdy je výrazně odolnější proti úderu, zatížení a následnému prasknutí, čehož se využívá zejména u kuchyňských a koupelnových desek při aplikaci výřezů pro dřezy, umyvadla a varné desky. Jeho využitelnost je opravdu široká: obklady, dlažby od malých až po velké formáty a velké kompaktní obkladové desky; kuchyňské, koupelnové a barové desky, stoly, schodiště, parapety, krbové desky, ostění a podobně.

Uchvátí obrovskou škálou možností

Velmi atraktivních designerských prvků je dosahováno použitím široké škály mozaik, bordur a listel zejména u realizací moderně řešených koupelen, obkladů zad kuchyňských desek nebo reliéfů podlah. Stejně jako přírodní kámen, tak i Technistone je možno dodávat v úpravě povrchu leštěném, podlesku, antik a brašovaném. Povrch antik a brašovaný se uplatňuje při realizaci atypických interiérových prvků a zejména pak v rámci aplikace protiskluzových povrchů dlažeb.

Vhodný také pro bytová jádra

Komplexnost využitelnosti materiálu doplňuje možnost aplikace v rámci takzvaných suchých stavebnicových systémů, kdy lze provést rekonstrukci bytových jader prostřednictvím sendvičového systému Technistone Light sestávajícího z 10 milimetrů tlusté desky s polyuretanovou pěnou o maximální velikosti 3 x 1,3 metrů, kdy tato je kotvena ocelovou konstrukcí Knauf. Instalační zařízení pro přívod vody a elektřiny mohou být skryty v polyuretanové části. Propojení elegance s vysokou funkčností řadí materiál Technistone mezi špičková interiérová řešení splňující i ty nejvyšší nároky.

Odolnost proti otěru, poškrabání i vysokým teplotám, dokonale hladký, nenasákavý a chemicky odolný povrch povyšují tento materiál nad jiná srovnatelná alternativní řešení, a to zejména i pro svou příznivou cenu.