Nejen kuchyně z doby kamenné – PP kámen

Blog

Nejen kuchyně z doby kamenné

Kámen a bydlení – krása, praktičnost a trvanlivost – toto spojení platilo a platí již odedávna.

U málokterého materiálu uplatňovaného v interiérech budov platí beze zbytku pořekadla: „Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci“ nebo „Levně koupeno dvakrát placeno“ tak, jako u využití leštěného kamene v interiérech a exteriérech.

Dnešní doba, která přeje „hypernakupování“, je jako stvořená pro rychlá a levná rozhodnutí.

Široká nabídka jednotlivých produktů vyráběných „instantním“ systémem je lákavá a její cena určitě předčí tu spoustu nevýhod plynoucích z menšího komfortu, výrazně kratší životnosti či pochybné kvality.

Ne tak u výrobků z přírodního nebo konglomerovaného kamene, které se se stále větší grácií trvale prosazují a uplatňují nejen v rámci architektonických projektů veřejných budov, bank, komerčních center,letištních terminálů, hotelů, restaurací apod., ale čím dále tím více i u rodinných domů a bytů, chat a chalup.

Přírodní kámen-zejména žuly a mramory, to je tradice. Je to krásný a ušlechtilý materiál s osobitou kresbou, cennými tepelnými vlastnostmi a vnitřní,nenahraditelnou energií.

Hrana mu zatím nezvoní – a je víc než pravděpodobné, že pro nás zůstane nenahraditelným originálem navěky.

Oproti tomu již pravděpodobně  hrana zvoní v minulosti dlouhodobě velmi oblíbenému a masově používanému materiálu – umělému kameni neboli také litému terasu.Tento se v současné době již v rámci interiérů prakticky neobjevuje a zdá se, že i v rámci použití v pietě nebo na venkovních schodištích u rodinných domků apod. bude v budoucnu již trvale vytlačen přírodní žulou. Jedině venkovní a vnitřní terasová dlažba ve své praktičnosti a všestrannosti si zachová svou oblibu a klientelu.

Významným konkurentem přírodního kamene se však v posledních letech čím dál tím více stává konglomerovaný kámen Technistone.V minulosti byl dost často a zejména z neznalosti věci nazýván umělým kamenem. Kromě nadčasové elegance, noblesy a luxusního vzhledu nabízí i příznivější cenu. Výhody přírodního kamene navíc rozšiřuje o téměř neomezenou barevnost a příjemnější kontakt s lidskou pokožkou.

Unikátním složením a technologií výroby materiál Technistone dosahuje významného zlepšení užitných vlastností oproti běžným přírodním materiálům a zároveň umožňuje vznik široké škály designů z pohledu povrchu, struktury i barevnosti. Tvrzený – konglomerovaný kámen tvoří z 93% pečlivě vybrané přírodní suroviny, především křemeny a žuly, další složky tvoří pryskyřice a barevné pigmenty, kdy výsledná směs je ve vysokém tlaku ve vakuu lisována do tvaru výsledné deskoviny o tl. 10, 20 nebo 30 mm a rozměrech 1,3 x 3,0 m.

Tento materiál ve své široké škále použitelnosti a variabilnosti dodává interiéru své osobité a neopakovatelné kouzlo. Oproti přírodnímu kameni vyniká bezpórovitostí a nenasákavostí, čímž zamezuje vzniku bakterií a plísní, barevnou stejnorodostí, trvanlivostí a lepší tepelnou odolností. Výhodou je zejména jeho několikanásobně větší pevnost v tahu za ohybu, kdy je výrazně odolnější proti úderu, zatížení a následnému prasknutí, čehož se využívá zejména u  kuchyňských a koupelnových desek při aplikaci výřezů pro dřezy, umyvadla a varné desky.

Jeho využitelnost je opravdu široká: obklady, dlažby od malých až po velké formáty a velké kompaktní obkladové desky;  kuchyňské, koupelnové a barové desky, stoly, schodiště, parapety, krbové desky, ostění a pod.

Velmi atraktivních designerských prvků je dosahováno použitím široké škály mozaik, bordur a listel zejména u realizací moderně řešených koupelen, obkladů zad kuchyňských desek, reliéfů podlah apod.

Stejně jako přírodní kámen, tak i Technistone je možno dodávat v úpravě povrchu leštěném, podlesku, antik a brašovaném. Povrch antik a brašovaný se uplatňuje při realizaci atypických interiérových prvků a zejména pak v rámci aplikace protiskluzových povrchů dlažeb.

Komplexnost využitelnosti materiálu doplňuje možnost aplikace v rámci tzv. „suchých“ stavebnicových systémů, kdy lze provést rekonstrukci bytových jader prostřednictvím sendvičového systému Technistone Light sestávajícího z 10 mm tl. desky s polyuretanovou pěnou o max.velikosti 3 x 1,3 m, kdy tato je kotvena ocelovou konstrukcí Knauf (instalační zařízení – voda, elektřina mohou být vedeny v polyuretanové části).

Propojení elegance s vysokou funkčností řadí materiál Technistone mezi špičková interiérová řešení splňující i ty nejvyšší nároky.Odolnost proti otěru, poškrabání i vysokým teplotám, dokonale hladký, nenasákavý a chemicky odolný povrch povyšují tento materiál nad jiná srovnatelná alternativní řešení, a to zejména i příznivou cenou.

Ing. Petr Prášek